IIT College of Architecture Logo My IIT Portal Login
IIT College of Architecture

    IIT Students Design New Exhibition Space at Farnsworth House

    Article Image

    On September 14, 2008 rain poured down on the Fox River valley in Plano, IL, causing the river to spill its banks and flood Mies van der Rohe’s Farnsworth House. The flood damaged the house and the furniture within, specifically a large wardrobe that was added to the house at the request of Mies’s client Edith Farnsworth. Unlike the other, smaller pieces of furniture in the house, the 12’ x 6’ x 2’ wardrobe is too large to be removed from the house in case of another flood. With the existing visitor center not able to accommodate this large piece of furniture a need exists for additional exhibition space to temporarily display this historic piece of furniture until a mitigation plan can be implemented that offers permanent protection for the house and its contents. Whitney French, director of the Farnsworth House, sought the help of a design-build professor at Mies’s own Illinois Institute of Technology. Professor Frank Flury has led many successful design-build studios at IIT including the recent AIA award-winning Field Chapel in Boedigheim, Germany. Professor Flury presented the project to his students and over the past two semesters the team has designed an adaptable exhibition space that solves the Farnsworth House’s need to display the wardrobe and can also be used for events such as lectures and exhibitions.

    Early concepts for the design were rectilinear and simple, drawing on the Farnsworth House for their inspiration. After many iterations, critiques from their professor, and advice from practicing architects and engineers, the team decided it would be more appropriate to design in the local vernacular, something more similar to the farm buildings that are scattered over the landscape. Since the new exhibition space is situated about a half-mile from the Farnsworth House, adjacent to the visitor center and visible from the road, a farm building seemed appropriate. Another problem the design team looked to solve was how to provide handicap accessibility to the Farnsworth House. In the end the studio designed a contemporary round barn with a new gently sloping path circling the “Barnsworth” on its way to the Farnsworth House. The design is simple and compact; the round floor plan creates a natural exhibition space. The interior walls are segmented while the exterior walls feature vertical board and batten siding to create a continuous curve. The walls are free from openings providing extensive display space while a simple and elegant lantern sits atop the space to allow the penetration of natural light.

    Permit drawings have been submitted for review and now the team is seeking in-kind donations of construction material and equipment as well as monetary donations.  For the monetary donations the Barnsworth Studio has set up a Kickstarter page.

    Learn more about the Barnsworth Project


    posted: